Alterations and renovation at Highfield Drive

Peter Dickinson Architects

Alterations and renovation at Highfield Drive
Standish, Wigan

The clients presented Peter Dickinson Architects with an incredibly interesting design brief which created numerous potential responses and possibilities. The client wished to being new life into their existing home with new elevation materials, carefully crafted extensions, a re-model of the ground floor layout and to largely improve the natural light quality throughout the dwelling.

Peter Dickinson Architects designed four extensions to the property, along with a complete elevational transformation which left the property almost unrecognisable. Rear extensions allowed the main living space to become an open plan kitchen, dining and lounge area which benefited from large areas of glazing allowing natural light to illuminate the space. A first floor extension was constructed over the existing flat roof garage which transformed one of the existing bedrooms into a spacious master suite, with a dressing room, walk in wardrobe and en-suite. The final extension was to create a new entrance porch, which would redefine the primary entrance and ensure large amounts of natural light entered the hallway.

The orientation of the existing property meant that neither the front nor rear elevations were south facing, therefore a careful approach to the orientation of new glazing and roof lights was required to ensure the best possible amount of natural light was achieved.

Peter Dickinson Architects have taken great pride in this project and have a warm appreciation for the clients who wished to explore unique design solutions and modern materials.