South Lodge - Victorian Coach House Extension and Refurbishment

fingerprintstudios Architects

South Lodge - Victorian Coach House Extension and Refurbishment
Winchester

Contemporary Extension to Victorian Lodge House.

This Victorian Lodge House has been cleverly extended and re-organised into a contemporary piece of architecture whilst taking influence from traditional design.
Information.

Location – Kings worthy Winchester
Sector – Residential
Duration – 26 weeks
Size – 1260 sq ft

Victorian Lodge House Extension.

The Victorian Lodge House has been extended and re-organised using clever architecture design solutions to create a seamless extension to this Victorian building. The extension has taken influence from the existing home and has replicated the historic brickwork including the Diaper Brickwork (Burnt Headers formed into diamond patterns).

Background.

Fingerprintstudios Architects where initial approached by the client to extend the property within the roof space to find an additional master bedroom. Although there was significant roof space and head height to do this a roof extension would have destroyed the beautiful roof line of this Victorian Lodge House. Through the use of architectural design and consultation the client trusted in extending to the rear and re-organising the internal layout to maintain the character of the home whilst hitting the initial brief of finding that additional bedroom space.

Solution.

An internal review of the properties layout and clever architectural solutions allowed for this property to be extended to create an open plan living area, separate study, open plan kitchen dining area and a new master bedroom with en-suite. This took the property from a 3 bedroom shared bathroom into a 4 bedroom 2 bathroom property. This extension and internal house refurbishment has maximised the house potential and has created a beautiful family home.

Philosophy.

The extension is subservient to the existing lodge house and a clear distinction has been created by dropping the ridge of the extension from the main house. This creates a clear new vs old. The new extension uses a steel frame to create a double portal frame allowing for a double heighted vaulted ceiling. The existing roof in the main house has been opened up and vaulted to create volume allowed for new roof windows to flood the house with light. A co-ordinated interior design keeps the property fresh and inviting whilst working with features of the historic home. Feature wall paper, exposed brickwork walls, 4 panelled doors and refurbished fire places all add to the beauty of this home.

Caption.
Creating a contemporary home through refurbishment and extension, whilst taking influence from the traditional Victorian Architecture.