Alterations and Extension to 17A Hills Avenue, Cambridge.

Graham Handley Architects

Alterations and Extension to 17A Hills Avenue, Cambridge.
Cambridge

The project involved the demolition of a garage building to allow the erection of a single storey extension to the side and rear of an existing house in a leafy southern suburb of Cambridge.

The design of the extension drew on the original aesthetic of the 1970’s house, whilst producing a modern contemporary scheme.

The main element of the extension is a linear double-height kitchen and dining space, with lots of daylight provided by a continuous glazed screen and four Velux rooflights, under a mono-pitched roof with a cantilevered ridge.

This strong roof form and volume faces and creates a 3-sided courtyard with the original house and previous extension. Large sliding doors provide a good connection between the dining and kitchen areas and courtyard.

Also, a tall slot window at the end of the extension provides glimpse down the garden and psychological connection to the green spaces beyond.

As well as the tall glazed screen and slot window, the double height extension has four rooflights, providing sunlight deep into the plan.

A new link between the extension and original house resolves a change of level and geometry, and produces a well-lit lobby, with views down the garden.

The windows throughout the original house are all replaced with new windows, some in enlarged openings, producing a consistent and crisp new aesthetic, enhanced appearance, improved day-lighting, and thermal performance.

Similarly, the carefully chosen colour of the external powder-coated aluminium frames combines well with the existing and new Gault facing brickwork, zinc panels and cedar cladding.