Brownedge

Design 21 Architecture Ltd

Brownedge
Staffordshire

A contemporary extension to a 1960’s bungalow was in response to the owners brief to replace a small and tired kitchen area and the adjacent isolated, under used dining room with a more open plan form that provided a more connected and interactive space, more reflective of their needs and lifestyle.

The external appearance is simple and ordered in form, carefully using a mix of glazing, timber feature panels and facing brickwork. The south west rear elevation has generous areas of full height glazing that provides an intense relationship of light and connectivity with the westerly aspect while balancing the privacy between the adjacent properties with glazed gable stepped back with the expressed soffite framing the form and offering enhanced cover.

The external connectivity is accentuated with the open plan layout to both floors and centred about the double height glazed gallery and vaulted feature stair well and landing core. Strategically positioned roof lights further capture and maximise the natural light throughout the dwelling