Millhouse Green, Kitchen Extension

ADP Architecture and Design Ltd

Millhouse Green, Kitchen Extension
Millhouse Green, South Yorkshire

Arranged over three floors, this large listed building had a small galley style kitchen – unfit for today’s fashionable family/living/kitchen spaces. The size and scope of this space was disproportionate with the scale of the rest of the house therefore the approach was to design a single storey extension on the gable end of the property to provide a new large kitchen/dining room accessed from the original kitchen, which would now become a utility room and provide space for a ground floor WC. The clients were very keen for the new extension to sit well with the existing house and not stand out as new, so the materials chosen and the detail of the construction, including the roof light types, were very important in creating a build sympathetic to the host building. The design has the least impact possible on the original Listed property.