Copper Accent House

Mulhern Iremonger Design Studios

Copper Accent House
East London

Our client came to us requesting to replace an existing extension and carry out a full refurbishment of their existing period property in East London. The brief was to breathe as much natural light and airiness into the existing property as possible. The original layout to the rear of the existing property was confined to small rooms with an internal dining space, with no windows, natural light or ventilation, resulting in the kitchen and dining spaces to the rear of the property being mainly in darkness throughout the day. This was exacerbated by the orientation of the existing property (with the rear of the property facing northwest) along with the existing small window openings to the rear. We developed a design that allowed for the rear kitchen/dining space to be completely opened up and orientated towards the light. The new side extension allowed us the opportunity to install a unique corner window and full height windows along the length of the side elevation facing towards the south. Along with these windows, we allowed for installation of three new Velux Flat Roof Windows to be installed to the side extension, to optimise this light from the south entering the space, to ensure light would penetrate the space throughout most of the day. From the photos provided, they demonstrate the ample amount of natural light penetrating this room, via both the new windows and new Velux Flat Roof Windows. The roof windows in this room remain fixed in place, to provide an unobstructed view to the sky, enhanced by the fixed frames being concealed to give the impression that the sky is almost in reach, along with creating an additional lighting feature at night, by installation of Led strip-lights to the reveals of the roof window openings. To the upper floor, over the main stairwell, a Velux Top Hung Roof Window was installed, to allow for light and ventilation to penetrate right through the centre of this semi-detached property. Installation of this roof window over the stairs, has allowed for a huge amount of light to penetrate into the darkest areas of the property along with allowing for ventilation as required throughout the year. A second Velux Top Hung Roof Window was installed to the rear bedroom, which had only one existing window facing northwest. The introduction of this roof window centred over the rear bedroom again has allowed for ample light to penetrate this rear bedroom, along with allowing for additional ventilation as required, in particular in the hot summer months. To ensure this room functions as a bedroom, we added in some Velux blackout blinds to this roof window, to allow for ease of control of the light entering this space overnight and in the early morning.